Film från Grekland

Vindmölla på IosEn gammal film som är väl värd att se om du tycker om filmer som utspelar sig i Grekland är Aliki My Love. Denna film är från 1962 och inspelad på den grekiska ön Ios.

Den handlar om Berry som ärver en grekisk ö från sin rike farbror. Ön som varit farbroderns favoritplats är det enda som är kvar av hans förmögenhet. Hans rikedomar kommer från hans hemliga recept på pastasås. Tyvärr tog han receptet med sig i graven så Berry kan inte fortsätta med produktionen utan känner sig tvingad att sälja ön för att lösa sina ekonomiska problem. Ön i fråga är självklart Ios men kallas i filmen för Eftychia.

Grekisk kyrka på IosHan reser till ön för att träffa en lokal investerare som är intresserad av att köpa den grekiska ön av honom. Väl på plats möts han av diverse hinder och mötet skjuts ständigt framåt. Istället lär Berry istället känna den lokala befolkningen som lever ett lugnare liv än vad han är van vid. Han faller för det grekiska lugnet som råder på ön, enkelheten utan stress och naturligtvis även för den vackra kvinna han möter på Ios.

Byn på Ios GreklandNär han får reda på att investeraren är intresserad av att förvandla den lilla pittoreska ön till ett exploaterat turistmål med massor av hotell så bestämmer han sig till slut för att inte sälja den lilla ön. Istället väljer han att skydda den lilla ön och bevara den som befolkningen vill ha den. När det firar detta beslut bjuds han på en underbar måltid av lokalbefolkningen och då visar det sig att det är farbroderns recept han får smaka. Det är alltså inte glömt utan kommer ursprungligen från ön. De kan återuppta tillverkningen av såsen och säkra öns självständighet från turismnäringens negativa inverkan.

Detta är lite ironiskt om man ser till hur Ios i Grekland har utvecklats i verkligheten sedan filmen spelades in i början på 60-talet. Då fanns det inte ett enda hotell på ön, inga asfalterade vägar utan alla transporter skedde till fots eller på ryggen av en åsna. Idag är ön överexploaterad med massvis av hotell. Bortsett från den allra äldsta kärnan så är alla byggnader på ön antingen hotell eller restauranger. Varje år poppar det upp flera nya hotell och under sommaren invaderas ön av turister.